Vonatok Délnek

Vonatok Délnek

Nagy Utazás V.(Northern California- New Orleans)

Közösségi közlekedés különkiadás/ Bike-sharing special

2023. március 18. - citromkarika

Ide azokat a dolgokat írom le, hogy milyen elsősorban kerékpárokat használtam az utazásom során. Az árak csak célzásértékűek lehet, hogy azóta változtak. 
So I wrote about bike-sharing platforms during my trip. It’s mostly bikes but sometimes it's scooters.  The prices  are just for comparison.

San Fransisco+Bay Area, BayWheels


Igazából nem használtam mert csak egy napom volt ott meg mivel jó a tömegközlekedés ezért nem kellett. A lyft-tel (taxi szolgáltatás) együtt van összevonva van napi csomag ami 10 dollár és  30 percig lehet használni a kerékpárt meg 14 dollárért havi díj. Ezek viszonylag olcsó nak számítanak és eléggé jó ajánlat lehet ha valaki szeretné használni. Ja és az egész bay area-ban lehet vannak állomások. 

I haven’t used it because I was there just for a day. The whole bay area has a great train system called BART which can get you mostly everywhere.The bikesharing is in multiple cities around here. There are 2 price ranges which can be considered for a tourist: the monthly ticket for 14 bucks and the 10 dollar daily one, with unlimited 30 mins rides  which somehow gives you benefits with Lyft too.

https://youtu.be/SwxX0dJIsC4

 

Santa Barbara és az indokolatlanul drága kerekezés/Way too expensive, Bcycle

 

Na itt ha jól rémlik akkor eléggé drága volt 7 dollár/ félóra  és nincsen napi vagy hetijegy csak havi 30-ért. Itt ilyen bringa tárolók vannak ahova le kell kötni a járgányt. Nem annyira kiterjedt ha jól rémlik de azért amit érdemes megnézni oda el lehet tekerni. Itt nagyon kéne fejleszteni mivel ez pont az a méretű város ahol el lehet gyalog is lenni de ha nagyon messze el koborolsz azért akkor már kellemesebb 10 perc alatt vissza bringázni mint 40 percet sétálni. Ez az alkalmazás nagyon sok városban elérhető de a tarifa változik városonként.

This is the city which is just that size that on foot it can be a bit big but with a bike it’s perfect. The name of the bikesharing app which is present in a lot of cities is called BCycle but the price range is different in cities. The map is mostly just downtown and you can return the bikes just to stations. The price is really high 7 dollars/ 30 mins or 30 for a monthly ticket.

https://www.bcycle.com/cities


img_1259.JPG

img_1876.PNG



Los Angeles, Metro Bike


Igazából 3 részen van de ott eléggé kiterjedten. Ha jól 30 percig fix díjas onnan meg percalapú a számlázás és viszonylag olcsó. Vannak elektromos és sima bringák is. Amikor használtam valamiért nem sikerült lezárni és felhívtam az ügyfélszolgálatot és kb. 2 perc alatt megoldották a problémát.

Because La is big it can’t be present in all of the neighborhoods. There are normal bikes and electric ones too. The 24 hour pass is 5 bucks. The  single ride is 1,75/minute so it’s the cheapest. When I  rode it I had a problem returning it to the station but I called the customer service and it was resolved in 2 mins.

69171101208_efcc42b2-7562-47fb-ae36-38c1ff44364e.JPG

https://youtu.be/I6nWUToH9ug

Tucson Eltünő/disappearing act, PBSC


Itt ugye ingyenes a tömegközlekedés ami 1 villamos vonal és néhány buszt jelent. Igazából a belvárosnál egy kicsivel távolabb véget érnek a dolgok.
Itt úgy van, hogy vannak  a dokkolók és az app ad egy kódot amivel fel tudod oldani a bringát. A számlázás úgy van, hogy van egy felvételi díj és azon felül meg minimális perc díj. Csak dokkoló állomásokra lehet visszavinni. Ami nagyon furcsa és érthetetlen volt számomra, hogy amit felvettél egy kerékpárt egyből eltűnik a térkép az applikációban. Tehát lehet érdemes előre beállítani navigációt vagy böngészőben megnyitni a dokkoló állomások térképét..

Now, that’s weird. For some reason the public transportation is free here but it is not that frequent and fast but there are not so many things that you can’t reach without the tram.
So, at the stations the app gives you a code and you have to unlock a bike from there. It can only be returned to the stations. Once I unlocked a bike, the map on the app disappeared which caused me a lot of trouble. It costs a dollar to unlock then another one every 4 mins. 

img_1367.JPG

 https://youtube.com/shorts/upSgeiRdE8Q?feature=share

San Antonio, Razor


Ez egy roller amin van nyereg is, nem annyira gyorsan tud menni viszont még a felüljáróra is bőven fel megy. A dijazása perc alapú és viszonylag sok mindenhova el lehet menni vele. Én az Alamodome, nem belvárosi oldalán laktam, ahova még bőven kivitt a járgány. Sokkal biztonságosabbnak éreztem mint mondjuk egy Lime rollert.

Well it is a scooter with a seat. It won’t be as fast as a speed bike but it gets you there. I was staying a bit further from downtown but it still reached there. On this I felt way more safer than on a Lime. The price range was low but I don’t know exactly. 

img_1407.JPG

Austin,Bcycle

Ugyanaz az alkalmazás mint Santa Barbara-ban csak más várost kell beállítani. Itt érdemes lehet kihasználni mivel igazából csak buszok vannak és a belvároson kívül is vannak érdekességek. Van 3 napos jegy, 24 órás és olyan, hogy van egy felvételi díj+percdíj, ha nem olyan sokat tervezi valaki használni akkor ez lehet a legcélszerűbb. Induláskor egy kicsit rásegít ami mivel vannak itt kisebb-nagyobb emelkedők ezért jól jöhet. Dokkoló állomásokra kell visszavinni a bringákat.

Same app as before but you have to switch the city. Since the public transportation is not that good and there are things to watch outside of downtown it is worth trying it. There's a 3 day(20), day pass (13) and one which counts by minutes spent on the bike, it might be the best option for a short visit. Once you start riding it gives you a kickstart which is fun, you have to return them to the stations.

img_1447.JPG

 img_1451.JPG

https://youtu.be/Og9nU94KBik

Houston,Bcycle


Igazából nem próbáltam ki mert olyan sokat nem töltöttem itt és villamossal jól el lehet menni mindenhova a belvárosba. Ami viszont, biztos, hogy vagy egy a többihez képest olcsó havi bérletet lehet venni vagy csak egy útra jegyeket.

Honestly I haven’t got the time to try it but I could get around with the trams. The monthly pass is 13. The single trip is 3.25 bucks.

img_1477.JPG

New Orleans és a kék bringák (Blue Bikes)

Itt van több opció vagy bérlet, én úgy cangáztam, hogy a feloldása 1 dollár a bringának és onnan meg 0,15 per percet kell fizetni de aki itt él annak a bérletek gondolom jobban megérik. Meg vannak ilyen dokkoló állomások én mindig oda zártam le de egyébként akár egy oszlophoz is hozzá lehet zárni. Az a lényeg, hogy miután bezártad le kell fényképezni és elküldeni a fotót ahol látszik ahogy a lánc teljesen lezárja a bringát. Ja és ezek elektromosok de csak az indulásnál van egy ilyen rásegítő. Egyébként 10 dolláros büntetést lehet kapni de csak később tűnt nekem fel. Alapjában véve ha éppen nem megy oda villi ahova akarsz menni vagy csak kipróbálnád akkor teljesen egyszerűen megoldható ez.
Jó tekerést és város nézést!

So it has 2 options: the monthly pass for 25 bucks and 60 min rides and the pay as you ride (1 $ unlock+0.15/ min). For some reason I chose the second one but the first one might have been a better option. Here the docking stations are not the obligatory places to return/pickup a bike, they can be locked next to a fence, pole or tree. The lock consists of 2 things: the smart lock and a rubber coated wire which has to be connected to the smart lock, when it is locked. Picture included. After you lock it you have to send a picture which includes the wire also otherwise there’s a 10$ penalty. The bikes are really comfy and it gives you a kickstart once you start it, but sometimes if they are present on the app it can be the they stole the tires, so look out for it.
Enjoy the ride and the cities!

img_1728.JPG

https://youtu.be/VVl5OuL6Xc4

Köszi, hogy elolvastad!
Thanks for reading it!
Grazie di leggere!

A bejegyzés trackback címe:

https://sercegografit3.blog.hu/api/trackback/id/tr4618074474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása